Najeti ali kupiti gradbeni žerjav?

Potrebe po gradbenih žerjavih različni uporabniki rešujejo na različne načine. Nekateri žerjave najemajo, drugi jih kupijo, tretji pa kombinirajo. Gradbena podjetja v Sloveniji imajo precej različne poglede na to, kaj je prav in imajo različne poglede, strahove, bolečine.

V naslednjih odstavkih si preberite, kakšne so prednosti in slabosti vsake izmed odločitev.

Najem gradbenega žerjava

PREDNOSTI
 1. Optimizirane rešitve
  Za vsak projekt boste imeli na lokaciji najbolj optimalno rešitev – enega ali več žerjavov s potrebnimi karakteristikami. Na ta način bo transport po gradbišču na najvišjem nivoju, kar se bo zagotovo poznalo na učinkovitosti.
 2. Planirani in predvidljivi stroški
  V primeru najema žerjava nimate vzdrževalnih stroškov. Poleg tega je potrebno dodati še čas, ki ga s tem prihranite. Najemodajalci svoje žerjave vedno obravnavamo prednostno.
 3. Brez začetne investicije in potrebe po skladišču
  V primeru, da žerjave najemate, ni potrebe po večji finančni naložbi v žerjav. Velika prednost je tudi to, da ne potrebujete prostora za skladiščenje tako velike opreme.
 4. Pripravljenost žerjava
  Najemodajalci žerjavov redno in strokovno vzdržujemo svoje stroje, kar je načeloma v nasprotju z lastniško opremo, ki se ponavadi popravlja po potrebi. Najemodajalci opravljamo redne mesečne preglede in večje servise med projekti. To v veliki meri zmanjša število okvar na gradbišču.
 5. Novejša tehnologija
  Večino najemodajalcev redno obnavlja svojo floto žerjavov, zato z najemom lahko dostopate do novejše tehnologije.
 6. Manj administrativnih obveznosti
  V primeru najema se izognete zavarovanju žerjava, naročanju pregledov žerjava, vodenju kontrolne knjige in drugih administrativnih obveznosti.
SLABOSTI
 1. Visoki stroški na projektu
  Pri vsakem projektu imate stroške s prevozom/odvozom, montažo/demontažo in mesečnimi najemi.
 2. Dodatni stroški
  V primeru podaljšanja projekta, ki lahko znaša tudi več mesecev, nastanejo dodatni stroški.
 3. Razpoložljivost žerjavov
  V primeru najema žerjava ste odvisni od tega, kakšne žerjave ima v ponudbi vaš dobavitelj žerjavov in če je žerjav, ki ga vi potrebujete, na voljo.

Nakup gradbenega žerjava

PREDNOSTI
 1. Dolgoročna naložba
  Žerjav kupujete za dolgoročno uporabo. Gre za stroj, ki vam lahko s primernim vzdrževanjem služi več desetletij. Torej če kupnino razdelimo že na 15 let, velikokrat dobimo zelo nizek letni strošek. S primernim vzdrževanjem pa zagotovo žerjavu lahko še dodatno podaljšate življenjsko dobo.
 2. Načrtovani stroški
  V primeru, da se projekt podaljšuje ni dodatnih stroškov. V nasprotju z najemom, kjer nastajajo dodatni nepredvideni stroški.
 3. Razpoložljivost po vaši meri
  Sami odločate in vplivate, kje boste uporabili svoj žerjav oziroma če imate več žerjavov, kdaj in kje bo kateri delal. Prilagajanja najemodajalcu in njegovi razpoložljivosti žerjavov niso potrebna.
 4. Boljša konkurenčnost
  Lastni žerjav lahko poveča konkurenčnost podjetja na projektih, kajti nimate potrebe po obračunavanju stroškov, v primerjavi s konkurenco, ki najema žerjave.
SLABOSTI
 1. Visoki začetni stroški
  Cene rabljenih žerjavov se začnejo od petnajst tisoč in se gibljejo vse do več stotisoč evrov. Omenjeni zneski predstavljajo finančno breme in tudi tveganje, če ne boste imeli primernih projektov za tip žerjava, ki ste ga kupili.
 2. Neoptimizirana rešitev žerjava
  V primeru, da imate svoj žerjav, vse projekte pokrivate s tem žerjavom, ne glede na to ali zadostuje vašim potrebam ali ne. Zato lahko pride do velikih izgub. Žerjav, ki ga najamete je vedno optimiziran vsakemu projektu posebej.
 3. Tehnična podpora
  V primeru nakupa morate poskrbeti za montaže/demontaže in vzdrževanje. Če se tega lotite interno, potrebujete kader, ki je usposobljen za opravljanje omenjenih aktivnosti, poleg tega pa je še potrebno priskrbeti rezervne dele. Ta rešitev prinese slabšo storitev in izgubo na času. Druga možnost je, da naročate storitve pri podjetju, ki se ukvarja z žerjavi. Ta rešitev pa prinese velike stroške in včasih tudi izgubo na času. Najemodajalec drugih žerjavov načeloma ne obravnava prioritetno.
 4. Prostor za skladiščenje
  Manjši žerjav se lahko skladišči na manjšem skladišču, vse ostalo pa potrebuje večje kvadrature, ki prinašajo dodatne stroške.

Mit o nakupu žerjava

Velikokrat stranke razmišljajo:
“Če bom plačeval 12 mesecev najema po 2.000 EUR na mesec, to nanese 24.000 EUR, kar je že velik del kupnine žerjava. Kupil ga bom.”

Realnost: Omenjena računica ne drži, saj v ceno kupnine ni obračunano vzdrževanje žerjava. Okvare na žerjavih lahko predstavljajo strošek v višini 1.000-2.000 EUR ali več.

Pri najemu žerjava naročnik tega ne opazi, ker nima stroškov in vse poteka z minimalnimi zastoji. V primeru lastnega žerjava pa je celotna organizacija in tudi kritje stroškov na strani lastnika.

Kaj mi pravimo?

Če imate redno potrebo po žerjavih podobnih karakteristik in imate v ekipi tudi kader s tehničnim znanjem, je zagotovo smiselno razmisliti o NAKUPU GRADBENEGA ŽERJAVA.

Če delate različne projekte in potrebujete različne rešitve in si hkrati ne želite dodatnih skrbi z vzdrževanjem opreme, je zagotovo bolj primerna rešitev NAJEM GRADBENEGA ŽERJAVA.