Demontaža predzadnjega žerjava pod viaduktom Črni Kal

Pred več kot 20 leti se je začela zgodba drugega tira železniške proge Divača–Koper, ki predstavlja enega največjih infrastrukturnih projektov v Sloveniji.

Po temeljiti analizi 17 različnih tras je bila kot najustreznejša izbrana aktualna predorska trasa. Ta odločitev je bila sprejeta tudi zaradi natančnega upoštevanja okoljskih vidikov, kar je še dodatno potrdilo njeno primernost.

Drugi tir

Cilj drugega tira železniške proge Divača–Koper je zagotoviti sodobno in učinkovito povezavo med tovornim pristaniščem Koper in železniškim omrežjem v Sloveniji ter širše evropsko železniško omrežje. Želi se trajno odpraviti vse omejitve prepustne in prevozne zmogljivosti železniške proge od Kopra do Divače, povečati zanesljivost obratovanja, izboljšati varnost prometa ter skrajšati čas vožnje.

Drugi tir

Naš prvi žerjav smo postavili 8. marca 2022 in s tem postali nepogrešljiv del zgodbe železniškega viadukta Gabrovica (gradbišče 2TDK – Drugi tir). Februarja 2024 smo izvedli demontažo predzadnjega žerjava, pri čemer je bilo istočasno na gradbišču postavljenih kar pet Klančar žerjavov.

Veseli smo, da smo del projekta, ki bo omogočil sodobno in zmogljivo železniško povezavo tovornega pristanišča Luka Koper z evropskim omrežjem.