2013-2015

Letalnica bratov Gorišek in Nordijski center Planica

Obnova letalnice bratov Gorišek in izgradnja nordijskega centra v Planici z našimi žerjavi.

Planica obnova

O projektu

Naročnik
SGP Tehnik/ Tosidos

Lokacija
Planica, Slovenija 

Opis objekta
Na gradbišču viadukta Vinjan (projekt Drugi tir/2TDK) smo ob dveh najvišjih stebrih viadukta postavili zaprto gradbeno dvigalo za varen in hiter dostop osebja na vrh.

Leto
2013 – 2015

Povezava
Nordijski center Planica

Naša rešitev

Samopostavljivi žerjav na odskočišču

Najtežji del projekta je predstavljal dostop do odskočišča. Do tja namreč vodi strma in vijugasta gozdna pot, žerjav pa je 20-tonski orjak dolžine 14 metrov. Zato je bilo pred izvedbo potrebno kar se da zmanjšati tveganje za zaplete pri transportu žerjava. Vse je bilo poplačano, ko je bil žerjav končno postavljen tik pod vzletno mizo letalnice. Pogled na žerjav na takšnem ikoničnem mestu slovenskega športa se nam je zares vtisnil v spomin.

Planica, samopostavljiv

Vremenski vplivi

Hkrati z zaključkom gradnje odskočišča se je začela tudi gradnja nordijskega centra. V ta namen smo se odločili uporabiti kar isti žerjav, vendar ga je bilo potrebno premakniti v dolino. Ker se je premontaža (premik žerjava) izvajala v novembru, smo hiteli, saj smo se želeli izogniti snegu. In ker hrabre spremlja sreča, je sneg prišel natanko en dan po prevozu žerjava nazaj v dolino. V kolikor bi nas sneg prehitel, bi verjetno žerjav na pomlad počakal kar ob vzletni mizi letalnice.

Nam jo je pa vreme zagodlo ob montaži stolpnega žerjava za potrebe gradnje nordijskega centra. Med montažo je namreč v Planici padal leden dež, ki je železno konstrukcijo žerjava odel v led. Zaradi povečanega tveganja se je montaža tega erjava nato odvila z večjo mero previdnosti in varnosti, zato je trajala več dni.

Poglejte več naših študij primerov iz prakse.

Planica